Coverstory Meat & Co

 ‘ONZE VACUÜMSYSTEMEN ZIJN SPECIFIEK ONTWIKKELD VOOR DE VLEESVERWERKENDE INDUSTRIE’

IVS Industrial Vacuum Systems ontwerpt, maakt en test pasklare vacuümsystemen voor transport, verpakken, ontluchten en koelen. Elke oplossing wordt door het bedrijf uit Oldebroek en Utrecht ontwikkeld op basis van wat er op locatie nodig is. Maatwerk dus. “Wij zijn échte vakidioten die geen probleem uit de weg gaan. Wij gaan een stap verder dan wat er tot op heden werd aangeboden in de vleessector, waarbij product, temperatuur, capaciteit en klanteisen bepalend zijn voor welk vacuümsysteem wij adviseren. Klanten zijn vaak verbaasd over de mogelijkheden en de kosten die zij kunnen besparen door te kiezen voor een oplossing van ons”, benadrukken co-founders Raimond van der Meer en Alexander van Boven van IVS Industrial Vacuum Systems.

grote vleesverwerkende bedrijven als Plukon, Vion en Nestlé vormen slechts een kleine greep uit de referenties die IVS Industrial Vacuum Systems communiceert op de eigen website. Dat dergelijke partijen in zee zijn gegaan met het relatief jonge bedrijf zegt veel over de hoogwaardige oplossingen die het bedrijf aandraagt. “Wij beschikken allebei over een lange geschiedenis in de vacuüm- en lastechniek in combinatie met de voedingsindustrie. Zelf heb ik een lassersachtergrond en via het lasbedrijf kwam ik vele jaren geleden al bij slachterijen over de vloer”, verduidelijkt Alexander. Raimond vult aan: “Vijf jaar geleden zijn we dit bedrijf begonnen en de groei gaat enorm hard. We doen alles in eigen beheer, waaronder projecten, productie en het in-house testen van de vacuümsystemen in combinatie met het product van de klant. Voor ons is dat een vanzelfsprekendheid, maar binnen deze sector is het uniek.”

WIJ GAAN MET ONZE VACUÜMOPLOSSINGEN
EEN STAP VERDER DAN ER TOT OP HEDEN
GEDAAN WORDT IN DE VLEES- EN VISSECTOR

Maatwerk: keer op keer

De grote kracht van IVS Industrial Vacuum Systems is dat twee specialismen samenkomen. “Wij zijn niet alleen vacuümspecialisten, maar we zijn ook gespecialiseerd in toepassingen in de vleesverwerkende industrie. Wij komen uit de praktijk, dus we snappen de processen binnen slachterijen, pluimveeverwerkers of bij vleeswarenfabrikanten”, zegt Alexander. “Ook zijn we actief in de visindustrie en AGF-sector. We kunnen onze techniek specifiek toepassen, naargelang de gewenste oplossing. Wij hebben geen standaardmachines. Als een producent met een transportprobleem kampt, dan komen wij met de juiste oplossing. Wij vertegenwoordigen niet één merk, maar kijken juist naar welke producten op de markt beschikbaar en het meest toepasbaar zijn voor een probleem dat er speelt.”

“Wij ervaren dat klanten het heel prettig vinden dat wij het hun proces begrijpen. Zo wordt vacuüm transport ingezet bij kabeljauwkoppen van 3 kilo maar ook bij kleine kippenlevertjes en alles wat daar tussenin zit. Elk product kent zijn eigen moeilijkheden. Kippenlevertjes zijn heel delicaat. De klant wilde de snelheid op de lijn verbeteren, maar het was een harde eis dat ze heel zouden blijven tijdens transport. Vervolgens hebben wij een testleiding gemaakt, doorgetest en vervolgens de klant erbij gehaald om samen te testen totdat de kwaliteit helemaal naar wens was”, vervolgt Alexander. Raimond: “Lengte, gewicht en structuur van een product bepalen ons advies. Maar of het nu om losse producten of massa gaat, zwaar of kwetsbaar, wij kunnen de tools inbouwen om het vacuümtransport optimaal te laten verlopen.”

Vacuüm transport

IVS Industrial Vacuum Systems biedt verschillende diensten, zoals (intern) transport van rest- en eindproducten. “Lengte, gewicht, capaciteit/snelheid en de structuur van een product bepalen onze keuze voor de pomptechniek. Veel producenten hebben een transportsysteem op basis van kostbare perslucht. Maar transport met vacuüm is vele malen efficiënter. Verminderd energieverbruik en lagere onderhoudskosten leveren een aanzienlijke kostenbesparing op”, legt Raimond uit. “Producten worden inmiddels volledig verwaard. Zodoende kunnen we met vacuümtransport niet alleen slachtafval transporteren, maar ook nog te consumeren eind- en basisproducten. Dat gebeurt op een hygiënischere en voedselveilige manier, gebaseerd op een reinigingssysteem dat we elders hebben toegepast. Dat maakt ons werk ook zo fantastisch. We ontwikkelen én leren continu bij door systemen toe te passen bij een andere producent.” Dit zelflerend proces leidt doorlopend tot nieuwe oplossingen, die veelal zijn afgestemd op het specifieke verwerkings- en productieproces van een vleesfabrikant. “Dat komt ook doordat fabrikanten van machines veelal niet bekend zijn met de mogelijkheden. Zij kijken enkel naar hun eigen ervaringen met hetgeen er al lang op de markt te koop is, waarbij innovatie vaak een onbekend gegeven is. Wij kijken echt naar wat er nodig is en hoe de klant het beste geholpen kan worden”, benadrukt Raimond. Hij verwijst naar een recent opgeleverd project in de vleesindustrie. “Daar werd 3000 kilo product per uur verwerkt. Dankzij ons vacuümsysteem en door verbeteringen aan te brengen in de besturing konden we dit ophogen naar 10.000 kilo! Doordat wij maatwerk leveren, konden wij een aanpassing doen in de leidingen waardoor er geen brugvorming van het product zou ontstaan en de trechter gemakkelijk gevoed kon worden. Toen we het testten, stond de halve productievloer om ons heen, want de operators geloofden niet dat het zou werken met de door ons beloofde capaciteit. Er werd nog net niet geklapt, maar zulke mooie reacties geven ons veel voldoening. En de klant kan veel efficiënter opereren.”

Vacuüm verpakken en koelen

Ook biedt IVS Industrial Vacuum Systems oplossingen op het gebied van vacuüm verpakken om de houdbaarheid (THT) van een product te verlengen. “Wij ontwerpen en maken een centraal vacuümsysteem dat ervoor zorgt dat verpakkingsmachines optimaal en efficiënt functioneren”, zegt Alexander. “Maar soms heeft een fabrikant al een lijn staan en wil hij uitbreiden. Een fabrikant van een verpakkingsmachine komt dan al snel met het advies om er wat pompen bij te zetten. Wij engineeren en produceren dan het benodigde vacuümsysteem vervaardigd uit RVS en plaatsen de besturingskast. We passen de beschikbare pompen toe of selecteren deze waarbij de total-cost-of-ownership een belangrijk uitgangspunt is voor ons. Een groot voordeel voor de klant is dat een centraal vacuümsysteem energetisch gezien een uitstekende oplossing is. Ook met het oog op onderhoudskosten en bedrijfszekerheid. Bovendien zijn we niet vies van weekend- en nachtwerk, waardoor een oplossing snel ingepast kan worden zonder dat de productie dagenlang stilgelegd hoeft te worden.”

“Voor verschillende sectoren hebben wij de meest energie-efficiënte oplossingen”, gaat Raimond door. “Zo kunnen wij door middel van vacuüm producten snel en efficiënt terugkoelen, waardoor in vele gevallen de terugkoeltijd verkort wordt van soms wel twee dagen in een conventionele koelcel naar anderhalf uur.”

Specialistisch en innovatief

IVS Industrial Vacuum Systems blijft innoveren en is momenteel aan het testen met blaastransport. “Dat werkt op basis van overdruk. Dat is een goedkope oplossing voor korte trajecten en een lage capaciteit. De investering is ongeveer een kwart van de kosten voor een vacuümsysteem. In dit geval gaat het om het transport van plantbased vleesdeeg”, aldus Raimond. Innovatie en specialisme gaan hand in hand bij IVS Industrial Vacuum Systems, legt Alexander uit: “Soms heeft een klant te maken met een afwijkend product met een wat grotere diameter. Laatst kregen we een vraag vanuit een visfabriek die te maken kreeg met een ander formaat zalmkoppen. Dat zijn net kanonskogels, dus je moet wel de parameters aanpassen omdat anders de leidingen onder druk komen te staan. Hierdoor verbruik je onnodig veel energie en is de kans op uitval of beschadiging groter. Met een kleine diameterwijziging en aanpassing van de machineparameters was het probleem opgelost, terwijl veel bedrijven vaak denken dat ze meer pompen moeten kopen vanwege de capaciteit.”

Raimond besluit krachtig: “Wij gaan met onze vacuümoplossingen een stap verder dan er tot op heden gedaan wordt in de vlees- en vissector. Wij zijn echt gespecialiseerd in de pomptechniek en kunnen op die manier het hart van het systeem afstemmen op de wensen van de klant. Het capaciteitsvraagstuk is doorgaans het vertrekpunt. Als je twijfelt over een nieuwe machine, dan maakt het nogal een verschil of je 10.000 euro moet investeren in een nieuwe schakelkast of 200.000 euro voor een nieuw systeem. Omdat wij merkonafhankelijk opereren, voorzien wij altijd in een maatwerkoplossing waar een klant mee geholpen is.”

BEKIJK ONZE VACATURES