Conventionele koelcellen
In conventionele koelcellen vindt de uitwisseling van warmte plaats door het conditioneren van de lucht in de koelcel welke door de luchtverplaatsing langs de te koelen producten geblazen wordt, dit proces kent de volgende nadelen:
- Naast het koelen van het product wordt ook de lucht, vloer, wanden ed gekoeld en vinden er verliezen plaats bij het openen van de koelcel;
- Het product wordt door koude lucht gekoeld waarbij de luchttemperatuur aanzienlijk lager ligt dan de wenselijke producttemperatuur, energetisch is dit niet gunstig en dit kan een nadelig effect hebben op de kwaliteit van het product;
- Het product wordt aan de buitenkant (oppervlakte die in aanraking komen met de koude luchtstroom) gekoeld waardoor er in de kern van het product langer een hogere temperatuur heerst wat veelal ongunstig is voor de productkwaliteit;
- Koelinstallaties bevatten grote hoeveelheden milieubelastende koudemiddelen die frequent aan inspecties onderhevig zijn.
Vacuüm koelen
Wanneer koeling door middel van vacuümkoelen tot stand komt dan biedt dit de volgende voordelen:
- Het product koelt af, de koelcel niet. Er wordt dus enkel energie gestoken in het afkoelen van het product zelf;
- De snelheid van het koelproces is vele malen hoger, ipv één of meerdere dagen is het proces te verkorten tot < 1 uur;
- Het afkoelingsproces gebeurt door het gehele product gelijkmatig, zowel in de kern als aan de buitenzijde van het product;
- Het proces is controleerbaar in snelheid en temperatuur tot op 0.1 graad nauwkeurig.
Hoe werkt vacuüm koelen?
Bij het verwarmen van water zal het water snel opwarmen tot precies 100 graden, wanneer het water deze temperatuur bereikt heeft begint het te verdampen waardoor de temperatuur nooit hoger zal zijn dan 100 graden, mits dit niet onder druk gedaan zal worden.
Wanneer we water van 20 graden in een gesloten ruimte vacumeren zal de druk snel dalen tot 23 mbara, daarna zal het water gaan verdampen (koken). 23mbara is de kooktemperatuur van water bij 20 graden (zie onderstaande tabel, hPa is gelijk aan mbara), hier start dus hetzelfde proces als water van 100 graden bij atmosferische druk.
Wanneer de verdamping plaatsvindt dat zal het de verdampingswarmte onttrekken aan het water waardoor het water zal afkoelen. Door de lagere watertemperatuur zal de druk ook dalen, de druk en temperatuur volgen elkaar volgens onderstaande dampspanning/temperatuur diagram.
Omdat de druk in een gesloten ruimte overal gelijk is zal de temperatuur ook overal gelijk zijn, hierdoor zal de temperatuur in een rol graszoden, krop sla of een bloem aan de binnenzijde gelijk zijn als aan de buitenkant. Dit voordeel is in combinatie met de snelheid van het koelproces in sommige gevallen van essentieel belang voor de kwaliteit van het product en de doorlooptijd tussen het oogst proces en de uitlevering van de producten naar de klant.
Onze vacuumkoelsystemen bouwen wij uit volledig RVS, de vacuumkamer is leeg, rechthoekig qua vorm en alle techniek bouwen wij om de kamer heen. Hierdoor ontstaat een zeer hygiënische omgeving en voorkomen wij kans op contaminatie van het product met chemische stoffen. Door onze efficiënte opbouw van het vacuumsysteem behalen wij een groot energetisch voordeel tov conventionele systemen.